Advies over waterfilters

Een waterfilter, ook wel waterfiltratie of waterzeef genoemd, is een apparaat waarmee je overtollige stoffen uit water verwijdert. In het kort: het eindresultaat is schoon water. Er bestaan verschillende soorten waterfilters. Zo vind je in veel landen waterfilters direct aangesloten op het leidingwerk. In Nederland hebben we deze niet nodig. Dat komt door de relatief goede staat van ons waterleidingnetwerk.

Er is veel te vertellen over waterfilters. Dus doen we dat ook via adviezen, blogs en zelfs een eigen podcast. Van de werking tot het onderhoud, van de kosten tot veelgestelde vragen. Alles over waterfilters vind je hier.

ZeroWater blogs en nieuws

Hoe werkt een waterfilter?

Een waterfilter heeft een ingang en een uitgang. Het proces van water filteren gebeurt daartussen in een aantal duidelijk stappen die goed te scheiden zijn van elkaar. Stelregel is: hoe beter dit filter, hoe schoner het water dat uiteindelijk via de uitgang van het filter naar buiten komt.

Meer over de werking van een filter

Wat filtert een waterfilter?

Een goed waterfilter filtert tenminste lood, chroom en kwik uit het water. Dat zijn voor de mens schadelijke stoffen die ook in een Nederlands drinkwatersysteem zijn terug te vinden. Daarnaast worden ook tal van andere stoffen uit het water verwijderd. Denk daarbij aan glyfosaat, microplastics en PFOS / PFOA.

Meer over wat een waterfilter kan filteren

Hoe meet je de kwaliteit van een waterfilter?

De werking van een waterfilter wordt gemeten middels een zogenaamde TDS Waarde. Total Dissolved Solids, of “TDS”, zijn verbindingen die oplossen in water. TDS kan veel verschillende chemicaliën bevatten, zoals calcium, magnesium en natriumchloride. Wanneer het TDS-gehalte in uw water stijgt, kan dit het uiterlijk, de smaak en de geur van uw water beïnvloeden. Hoe lager de TDS-score, hoe beter uw water.

Meer over de kwaliteit van waterfilters

Wat voor waterfilter heb je nodig?

Welk waterfilter je nodig hebt hangt in sterke mate af van de doelstelling. Thee- en koffie sommeliers zweren bij water waaruit alles is verwijderd wat de smaak kan beïnvloeden. Datzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld chefkoks. In dat geval is het van belang om een waterfilter te kopen met een zo laag mogelijke TDS waarde.

Bewuste consumenten kiezen in veel gevallen voor hetzelfde product. Voeding zit immers vol bouwstoffen en de bewuste inname daarvan is al jaren iets wat niet alleen populair is onder hipsters. Over water is veel minder bekend. Toch is er een sterke groei in het aantal bewuste consumenten dat ervoor kiest om water nog verder te filteren. Zodoende groeit de groep waterfilteraars gestaag.

Lees ons artikel over waterfilters

ZeroWater Waterfilter gecombineerd met Koffie
ZeroWater Waterfilter gecombineerd met Thee